Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2007 23:37 - Греяна Виена II - имперски тур, Сиси, LP- шницел
Автор: sulica Категория: Туризъм   
Прочетен: 17368 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2009 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Греяна Виена II

Имперски tour: Денят на Сиси, Свети Стефан и Виенския Шницел

 

Част от двореца Хафбург, този с паметниците на принцовете Ойген и (условно) ферхОйген са обособени като Музеите на Сиси= Елизабет = кайзерша- съпругата на Кайзер Франц Йосиф. За да ги посетите се нуждаете от Sisi Ticket, за 22.50 и важи една година.

 image

Входът за музеите в "Зимния Дворец"

Билетът включва 4 музея с аудио гид тип GSM:

-         Голям (щото има и къс- kurts) тур в двореца Schцnbrunn, Летния дворец;

-         Музей на сребърните прибори: сервизи за хранене- сребърни чинии и позлатени вилици, маси от по 40 метра подредени като за бал, салфетки сгънати от специалисти в сгъването;

image

-     Музей на императорските апартаменти- около стотина стаи на Франц Йозев и още толкова на Сиси.

-         Музей на мебелите- част от мебелите са ползвани във филма Сиси с Рони Шнайдер

 

www.schoenbrunn.at

www.hofburg-wien.at

www.hofmobiliendepot.at

 

След стотиците стаи с мебели имам следните упорити спомени:

-      Сиси се омъжва на 16 година за Франц, след като Франц идва да иска ръката на сестрата на Сиси

-         капризничи цял живот

-         убиват я с триъгълна пила, след като е писала убийствена поезия – отказва се от светски живот след като сина им се самоубива с пушка, заедно с любовницата и остава жена и деца

-         Умира (от пила) на 61 години, но на всички снимки в двореца е на 30.

-         Сиси въвежда: фитнес уредите, банята и диетите в кралския двор, ванната й стая е първата за Виена, но не е уникална- 100% копие има в двореца в Балчик, навсякъде има кантари за контрол на теглото

image

-         Сгъването на салфетки е наследствен занаят, както например да се правят кавали в бг, когато салфетката е сгъната по този фалически начин значи е за кайзерската трапеза, бащата предава занаята на сина и така..., за да се получи тази сгъвка е нужен платнен квадрат със страна 90 см и 25 годишно драпане, никой няма право да сгъва фалоси, ако кайзера (сега президентите) не присъстват на масата; Това  е последното нещо което Кенеди си спомня  в 1963, на летището в Далас, ха ха.

-   Кайзерът умира на 82 години през 1916 г. 18 години вдовец. В райх- кайзерското Gedore подозрително няма/липсва островърха триъгълна пила с дървена дръжка :-)

 

Испанско училище за езда с бели коне от с. Липовац, Хърватия. забравих да отбележа: няма немски/ австийски филм без коне, принцеса и кучета. Конете са за да си упражняват с тях немския, ха ха. Гулденбургови.

 

Сладкарницата на императорския двор е на ул. Колмаркт номер 14 и се казва Demel. Векове наред е приготвяла щрудели, кифли, с масло и млекце. Има домашно приготвен шоколад. Кухнята е зад стъклена преграда- и всички дейности в нея могат да се заснемат от посетителите и клиентите. Ябълковият щрудел беше около 4.00. Хубава, социална работилница с прозрачна дейност :-).

 image


image


Часовникът ANKER, в 12:00 на обед- минават 12 фигури, световно неизвестни. Е, Марк Аврелий го знаем. Сори, Хайдн. Процесията продължава 15- 20 минути под музикален съпровод.

 image

Откъде е “взаимствана” витрината на S.T.DuPont на Шишман 27. Подозрително гениална за бг.

 image

Най- старата църква във Виена.

 

image

Butterfly effect: на 09.11.1938 се е състояло събитие, което рефлектира върху тези в буса точно 69 години по- късно,  днес, униформените са в колонадата отляво:

 

В. Сега 06.11.2007:

“...То се е случвало, пак през ноември, през 1938. Тогава, през една нощ на 9 срещу 10, почва Холокостът. Формална причина е смъртта на съветника в немското посолство в Париж Ернст фон Рат. Застрелва го 17-годишният неуравновесен еврейски младеж Хершел Гриншпан. Гриншпан учел в Париж, но получил писмо от семейството си в Германия, че са насилствено изселени от Хановер с подробности около униженията при тази процедура. Екзалтираният младеж решава да отмъсти. Отива в германското посолство, за да убие посланика, но попада на секретаря Фон Рат. Това става на 7-и; два дни офицерът се борел със смъртта, а на 9-и умира. Още същата вечер Гьобелс произнася прочутата си реч, с която насочва народния гняв в "правилната посока". И още същата нощ става "Кристалната", или "Нощта на счупените стъкла" - разграбени са над 7000 еврейски магазина, разрушени са всички синагоги, над 100 евреи са убити.Мисля, че чак такива беди не заплашват ромите днес...”

 

Ето бизнес плана на г-н Кмета за циганите в София:

 image

 

Има малки недоизяснени детайли, но твърдо Сибанк ще прибира такса табели:


image

Кой ще преглежда конете, кой ще пои конете и откъде ще се вземе вода за това, как ще се регистрират и събират такси за каруците, какво точно ще показват циганите на чужденците,...?

 image

Отбележете комунистическата хералдика е подозрително непокътната: орелът вляво държи сърп и чук, нарисувани със по- сини керемиди.

 image


image

 

Катералата Свети Стефан- реставрирана с надпис 1950 година и традиционно недовършена- едната кула е по- ниска от другата, не са стигнали парите.

image

В по- ниската кула има асансьор до върха. Оттам се вижда всичко. завода за боклук- другата turbo  тема за София - пуши дискретно.

 

След като пообиколихме всичко около Свети Стефан поехме към Виенската Опера. Отново заваля ледено студен дъжд. Няма нищо по-хубаво от лошото време. Нахлухме мощно в операта. Там се мъдреше табелка "Лексус- основен спонсор". Разбра ли, Хайдн. Лексус. Защо тогава искате от мен 6,50 за 20 минутен тур през сградата?

Я- срещу операта е ситуиран хотел Сахер с едноименна сладкарница и 5 метрова опашка за едноименната торта. Тук Сахер е единствено Сахер. Патентована рецепта. Както не всяко газирано вино е шампанско така и не всяка кафява торта е сахер! Какаото беше изобилно и неподобрено със соя. Кафето си е стандартно на много високо ниво.

image
След Сахер посетихме арабския пазар. Едва ли някой му казва така, но е пълен само с турци и китайски ресторанти.  Пътьом видяхме и Карлскирхе, приличаща на джамия- оригинално хрумване- двете кули са  минарета за по- лесен shift.

На пазара продават екзотични неща- маслини, подправки, греяно вино, сирене. Прилича на пазара Георги Кирков/ Женския пазар- сигурно са строени по едно и  също време.

image  image
Вляво след музея на съвремменото изкуство има 2 къщи в "онзи" стил.

image
След всичко това се мръкна, но не запалиха коледната окраса. Същата е и в София, подарък на кмета Софиянски. от 3 години виси по Витошка. Паметникът е на чумата. Весела коледа.

Най- добрият Виенски Шницел се прави във Figlmuller. За малкото непосветени като мен и българските готвачи- шницела не се прави от кайма, не е кафява гъбоподобна маса, пропита с мас.

Шницелът е с диаметър на дългосвиреща плоча за 33 1/3 оборота.  Прави се от свински пържолки сложени в една плоскост в ПВЦ - плик, като от плик за класиране на входяща кореспонденция (офисен планктон). За да може от 5-6 парчета месо да стане 1 LP я млатим с чук както са в плика. Става 3-5 мм дебела. Галета и в тигана. Цветът е жълт. Като на патето Яке. А отвътре е бял.

За това нещо чакахме около 30 минутна опашка. Там има само шницели и изборът е лесен. Щницелът още играе валс. И стърчеше от чинията.


 

 




Гласувай:
0



1. анонимен - Чисто, подредено, класическо - ...
15.11.2007 10:17
Чисто, подредено, класическо - Виена, Австрия.
цитирай
2. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
17.11.2007 02:37
Красиви снимки, но невероятно сух постинг. имам чувството, че съм отгърнал и чета енциклопедия.
Просто е скучно.
цитирай
3. анонимен - mytn
10.07.2008 22:56
From Spain. El Che.

Nice blog, I don't undestand any but the photos are nice. Was a pleasure know you.
цитирай
4. sulica - Hi, El Chefe, Che!!!
31.07.2008 23:24
ya, white wine is terrible :) My blog is story about wonderful moments abroad. You know Sofia. I like Roma, Vienna, Thassos. Madrid in December - hope to see you, Che, and to drink a lot of RED :))

цитирай
5. анонимен - Glupa4ka- vienskia 6nicel cial ...
21.03.2009 14:28
Glupa4ka- vienskia 6nicel cial sviat znae 4e e ot TELE6KO MESO, ane ot svinsko!
цитирай
6. sulica - Здравей, Глупа4ка,
30.03.2009 14:21
най- накрая някой от близо 4,000 читатели на статията да се фокусира върху основният й момент!

Наистина е малко егоистично цял свят да праска виенски шницел с телешко, а моя милост със свинско и бира.

Имам добра новина за ПАТЕНТА: От днес, Глупа4ка, спокойно можеш да експериментираш. Канонизиран е и "Виенски шницел със свинско" и се води в графата модерен натюрморт. Освен това споровете около: картофените гарнитури, 3, 4 или 5 мм да е дебел, мас или олио, привнесен от италианските естети от 18 век, са толкова много, че ересите по темата са непроследяеми.

Figlmuller - шницелите са от свинско.


Viennese cutlet (Wiener Schnitzel). Austrian cuisine

Ingredients:
4 veal cutlet
1 egg
4 tbsp. flour
4 tbsp. bread-crumbs
4 drops lemon juice
Salt
Frying oil

Preparation and serving:
Hammer the cutlets until it's 4 mm. thick, then flavour with salt. Coat gently in order: flour, beated up egg, bread - crumbs. Do not press, because then the coat gets to thick. Heat the frying oil in a pan and fry the cutlets until goldbrown, then turn on the ither side. The tipical side dish is potato salad and a lemon slice for garnish.

Variants:
Often pork cutlets are used instead of veal. Another variant is fried potatoes, rice or green salad instead of potato salad. In the past was used lard instead of frying oil.
цитирай
7. анонимен - Trest, just a trest
24.10.2012 22:16
Hello. And Bye.
<a href="http://pole.in/">pole</a>
цитирай
8. анонимен - прайс-лист по сборки мебели прайсы на сборку мебели 9
25.10.2012 17:10
Большинство сборщиков - бывшие производственники равным образом им справно известно полный абзац производственные моменты да нюансы.
Сборщики оснащены по всем статьям необходимым инструментом для сборки мебели и установки бытовой техники. Они без труда
соберут мебель всякий конструкции, бережно обращаясь из деталями. Отзывчивые мастера работают максимально пошевеливайтесь
и аккуратно.

Профессионально оказываемые служба по сборке мебели компанией могут занадобиться в разных ситуациях.
ДЛЯ примеру, дальше переезда, в некоторых случаях нужно все снова-здорово снарядить и расставить соответственно своим местам. А особенно
актуальна и необходима быстрая и надежная монтирование мебели на дому в случае покупки новых мебельных
гарнитуров alias отдельных предметов обстановки:

<a href=http://www.mebel-sborshik.ru/Link/25.html>вакансия сборщик мебели в санкт-петербурге</a>
сборка мебели + из дсп
санкт-петербург сборщик мебели
вакансии сборщик мебели в донецке
отдел сборки мебели в икея
частный мастер по сборке мебели
работа сборка мебели в питере
установка мебели - прайс лист
сборка мебели стилиус
сборка мебели расценки

Наши мастера, оказывающие сервис по сборке мебели, знают аминь профессиональные секреты и тонкости равно имеют
при себя необходимые инструменты. Благодаря своему опыту, они сделают около, (для того сборка мебели на дому стала
мероприятием необременительным и недолгим, ах ваш брат растянуто наслаждались качественно собранной (а) также крепко
установленной мебелью.

<a href=http://www.mebel-sborshik.ru/Link/8.html><IMG>http://www.mebel-sborshik.ru/image/33.jpg</IMG></a>

Несомненно, велико приманка начать этой работой лично – она все ж таки если угодно несложной на
затейщик взгляд. А самодеятельные сборщики на каждом слове обнаруживают, что запутались на составляющих мебели
(а) также деталях крепежа, нуждаются во дополнительных инструментах да в главных чертах убили кучу времени сверх особого успеха.
ГОВОРИ нарушения правильной технологии монтажа приводят ко неверному функционированию мебели – заеданию деталей,
шатанию – равно быстрому ее износу.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sulica
Категория: Забавление
Прочетен: 433247
Постинги: 18
Коментари: 179
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930