Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 17:53 - Париж 4 дни, Юни 2011
Автор: sulica Категория: Забавление   
Прочетен: 4566 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 02.07.2012 21:57


Париж за 4 дни. Някои неща може и да не са точни или да не гледам с очите на 60 годишен емигрант, живял има няма 65 години там, но чувството е вярно- велик град, ведър, радостен и влюбен.

Нали знаете как се казват бомбите пуснати от американците в Хирошима и Нагазаки: Малкият и Дебелият.
Wizzair реши да повтори ударът 2:1. Пусна в Париж малко- дебелия- мъж, за да разкатае всичко останало там- кроасани, кули, арки, нотр-дами, кухня и да- Лудите Коне.

След тази бомба Париж определено не е същият. Бруни ражда близнаци, а Саркози се бие с Муамар за мир. Пред Айфел има надписи МИР на български, а Дръзки е продаден за скрап в Тунис, защото няма нафта и ресурс за обратния курс, заложен в бюджета.

Разбира се първо ме опипаха- на рентгена действаше една блондинка и подсъзнателнo забравих джиесема си в другия джоб. Пи-пи-пи- абе вие шегувате ли се нямам нищо. Обаче вместо готиното момиче ме обара един дебелак. Гадно. Оопс. Не бе това е телефона, не, казах не- стига драпа. Този май не е съден за сексуален тормоз. Облъчват ме повторно и съм чист като сълза на риба тон от 4-ти блок на Фукушима.

И така бомбата е пусната. Парижани спят едвам 11 часа е, обаче обратното броене е факт…

  1.      Бюджетиране J

Wizzair.com + booking.com

 

 

Планирането на времето за престой 3, 4, 6 дни, зависи бюджета и времето които сте си отделили.

 

Най- общо за двама души сметката е: 

 

400 евро за самолетни билети +

80-100 евро за нощувка в двойна стая/вечер +

200 евро за входни такси за музеи, корабче и метрото, за двама.

 

За останалото- колкото давате тук по 2,5-3,0.

 

Париж е много скъп град- даже туристическите спални Формула и Етап са около 65-70 евро/ нощ за двама, и е събитие/невъзможно да намериш свестен по нашите стандарти ходел (с персонална баня) за под 100 евро/нощ.

Музеите са около 10 евро. Могат да включват и специални временни изложби с допълнителна надценка.

 

Wizz предлага около 30% по- ниска цена на билетите от традиционните превозвачи. Почва се от цена, която изглежда безкрайно ниска и с всеки следващ клик, а те са 10-тина, се прибавят по 10-20 евро към билета. Има и една „услуга” електронно чекиране, което не спестява висене по опашките за чекиране, но спестява 10 евро на полет. Мисля че е незаконна такса, защото наистина няма разлика в обслужването за тези 10 евро- единия път носиш принтвана резервация, а втория път принтван А4 с уж електронното чекиране. Внимавайте с това чекиране, непрекъснатите опити да ви застраховат и ако сте само с ръчен багаж- сак, куфарче или раница до 10 кг- не отбелязвайте багаж- 0 кг. Усилието носи 50- 80 евро по- ниска цена от традиционната на билет.

Booking- ясна система за резервация към 1500 хотела в Париж. Удобното е че може да се откажеш резервацията без последствия (плащане) до 24 часа преди настаняването и плащаш в брой или с карта на място в хотела.

 

 

2.    Париж топ 10

От TripAdvisor или google срещу въпроса „4 дни в париж” или „топ 10 Париж” получавате почти еднакви списъци от забележителности, които знаете, чували сте и трябва да видите при първа среща. Посещението ни съвпадна и с издаването на изключително качествения пътеводител „Париж” на National Geographic. Макар написан от американци, дава добра представа за забележителностите, снимки и полезни съвети. (Американци- особен вид стиснати заради колапса на долара туристи, които като видят Айфеловата кула казват- брей тези са го докарали направо като в Лас Вегас, браво!) 

 

 

3Е-Списъкът „айфЕ, луврЕ, елисЕ”:

1.    Айфеловата кула

2.    Лувър

3.    Триумфалната арка

4.    Парижката света Богородица

5.    Сакре Кьор

6.    Орси

7.    Домът на Инвалидите

8.    Шанз Елисе

9.    Версай

10. Разходка с корабче по Сена

 

Ако имате повече време:

11. Квартал Дефанс

12. Пантеон

13. Подземията на Париж- катакомбите с черепи

14. Гробищен парк името му е с информационен излишък и звучи нещо като „Перла шест” моделът след култовата Перла 4- супер красив парк с много велики хора и статуите им.

В пътеводителите има всякакви вариации. Ако се разхождаш по Шанз Елисе не може да не видиш малкия и големия дворец, статуята на де Гол, площад Конкорд и 10-ките забележителности наоколо. Така че разхождайки се, ще избродите всичко в пътеводителя, на което е отделено отделна страница- Марсовите полета, Трокадеро. Ако видиш Сакре Кьор (Свещено сърце) трябва да си напълно кьорав, за да не видиш Мулен Руж (червена мелница) и Монмартър- нещо като Лозенец за София – единственият хълм в Париж…и атракция сам по себе си. Или на острова на Нотр Дам да не видиш Съдебнатата палата- първата сграда в Париж- където е седял римският прокуратор на Лютиция, а и днес с участък и арест.  

За всеки музей си има трик. Задължително посещение на страницата на музея- работното време или възможност за електронен билет- условията им сами определят програмата:

-       За Айфел – можете да избегнете 60-70 минути чакане ако си резервирате билет с час за посещение по интернет поне месец предварително. Принтваш баркода на черно бял принтер и си готов за отделен вход. Казват вечерта светлинното шоу е прекрасно. Не го видях- чакахме до 20:30 и още беше светло.
-       Орси- всеки четвъртък работи до 21:30 което е удобно в натоварения график.
-       Лувър- вторник не работи, но пък в сряда е с удължено работно време. 4 часа са достатъчни. Не се фокусирайте. Има 3 зали, като в Данон е Мона Лиза, ако ви е необходима. В другите две са Египет, Персия, Вавилон. Просто вървете, не се задържайте, няма смисъл. Ако имате специален интерес- задръжте се там. Може да се снима. В метростанцията на Лувъра има киоск с билети – тикит сентър за всички по- важни музеи, което пести адски много време- поне 30 минути. За Лувъра, Орси, Версай + билетите за влака до там.
-       Сена- дневен билет за корабче от 14.-евро- затова почнете в 10:00 и посетете с него Айфел, Сен Мартен, Нотр Дам, Орси и каквото друго искате. Лувър изисква време и не е необходимо да е включен.
-       Версай- цял ден, ако можете не в уикенда, + транспорта до там – по 40 минути в двете посоки, + задължителен минимум от 6 часа за влизане, дворец, Малък и Голям Трианон, селото на Мария Антоанета, градините на парка- безплатни са и се очаква да има навалица в уикендите

 

 

3.    Публичен транспорт

Метрото е 16 линии, от които ползвахме 2-3. Билетът е 1,70 евро. Ако си купите 10 бр. наведнъж цената е 1,20. Това е т.н. карнет и замества всякакви карти за отстъпки. Париж визит или Париж Пас са скъпи и тъпи, неизползваеми- комбинирани билети за музеи и транспорт за 3 или 5 дни. Проверете- на вас може и да пасне. Метрото позволява за 15- 20 минути да стигнем до всяка една забележителност. Маркирани са с цифри и цветове. Всяка линия си има собствен перон и е елементарно за употреба дори за естествени блондинки.

Речен бус- корабчета които преминават на всеки 15-ина минути и обикалят между Айфеловата кула и Сите, със 8 спирки- всички забележителности от списъка. Билетът е дневен и позволява да слизате и разгледате забележителностите по които спира и след това да продължите с друго. Дневният билет е 14 евро. Има спирки на Айфеловата кула, музеят Орси, Сен Жермен Де Пре, Нотър Дам, Ботаническата градина, хотел ДеВил, Лувър, Шанз Елисе.

Такси цифрата е същата само че в евро. Особеността е че ако си го поръчаш по телефона идва с навъртян брояч- включва е в момента в който го повикате.

Влак- има два вида – локални RER – ползвахме го за Версай и “големи” за по-дълги разстояния- до Бове- 77 км – около час от Париж. За последния ден – спете в Бове- хем е готин, хем е вкусно. И ще се наспите. От гарата до хотел в града е 10 евро за такси, от хотела до летището – 15.

 

 

4.    Комуникации

Френският е един от най-старите езици. Като такъв е супер сложен - с много излишък на информация (букви които не се четат) и всякакви странни времеви форми. Бове (летището на Wizz) се пише Beauvais, a Шанзелизе наистина започва с Champs Elysees. Абе вижте Карфур и да помълчим.

Английският – негова коренна противоположност, без родове, падежи. Кратък и ясен. Текстописането е лесно: Bad- кофти, лош, як, добър + in bed= готова драма да рапираш 10 минути.

Франция се оказа абсолютна франкофонска. Английският е полезен за съдържанието на разговора, който по форма обаче трябва да е френски. „Ду ю спик инглиш?” е обида за французина. Първо, защото няма нужда- ясно е че си турист. Не си позволявайте начало на разговора с това нещо. Поради разликата в езиците посочени по- горе английският е скромен подраздел на френския- опитайте се да говорите без времена, уважителни местоимения и родове на български и ще видите за какво става дума (ромски скеч).

Просто ползвайте следните познати ни думи:
Bonjour, Bonsoir, Un, deux, trois, dix, Croissant, Cafй, Merci, revoir;
Бонжур, бонсоар, он, дьо, троа, диз, кроасан, кафе, мерси, оревоар
Добро утро, добър вечер, едно, две, три, десет, кроасан, кафе, мерси, довиждане. И забравете че сте българин- усмихвайте се- да, точно така- вече сте нормални хора.

100% от думите, които ви трябват.

Неспазване на горното ражда Мит 1- французите са нелюбезни. Напротив, изключително любезни са, с удоволствие ще ви преведат менюто (ако не е дублирано) или упътят накъдето искате, как да стигнете, на коя крачка да завиете и накъде да гледате, на английски разбира се. Необходимо е демонстрация на любезност и от ваша страна. Езикът им е толкова красив и го пеят с една такава заразна бодрост и жизнерадост. Зарежда те с енергия за поне 2 седмици след обратния полет. Не ги обиждайте с нещо, което на нас звучи като „Шефат сака хитно да те побара” много ясно как ще реагираш на това изречение. Аха и географски- половин Африка го говори, а вие едно бонжур няма. Та не се правете на баьо ви Ганьо- малки сте за него- почнете разговора с едно екскюзе моа и бонжур и го завършете с родното мерси. Никой няма да ви откаже.

Бакшишите са включени в цената на ресторанта. За таксито и носача в хотела – 1-2 евро отгоре са достатъчни. Кафе на бара е 1,20 примерно, на маса в същото заведение е 1,70. Кафето е абсолютен трепач. И кроасаните. Миришат на масло- ароматотерапията е напреднала страшно. Масло няма- лошият! холестерол е заменен с добър полистирол.

Тук да привърша с митовете:

Мит 2- Париж е огромен писоар и всеки пикае по Сена, на, над и под земята. Силно преувеличено. Не че не може. Метрото не мирише, даже пускат парфюм по климатизацията. Тоалетни има навсякъде включително и като едни киоски по улицата с монетен апарат. Има и безплатни и платени (50с, ахаа, рапърчето). Виж като за един добър спомен едно уриниране в Сена или в парка си е напълно достатъчно. На сутринта след тежки вечерни оргии около театрите в Монмартр всичко е облизано.

Мит 3- "много черни”. (в смисъл ние наистина сме огромните, от бялата раса.) Франция е велика държава и в сегашните си размери- половин Европа. Извън това е била много по- голяма- империя- половин Африка и не –знам- още- какви Полинезии и Френски Индокитай (Виетнам и Камбоджа) са били част от езиковото и икономическо обкръжение на Франция. Това което видях ме впечатли. Хора от целия генофонд на планетата, говорят перфектен френски, тотално интегрирани. „Арабелите” с които ни плашат, са франкофони- били са съюзници на де Гол във войните, давали са живота си за Франция или поне за интересите й. Те са приети и интегрирани в новата си родина. Навсякъде патрулираха военни в смесени по етнически състав групи. Охраната на Триумфалната арка включваше и въоръжен брадат мюсюлманин и прозрачен французин. Капитанът на корабчето по Сена беше „мароканец”, а помощникът му „французин”. Охраната на Сакре Кьор, който ми направи забележка, че снимам беше виолетов. Не забелязах изобщо драмите от френския сериал „13 район”.

И ако ви питат мексиканец ли сте, може и да не намекват за българския ви произход, просто преди вас оттам е минала мексиканска група, хахаха. И българите сме се объркали нещо. Не сме от „великата бяла раса” даже качествените откотюр- скинхедс. САЩ ни класира като „кавказки тип”.

Ден 1

Кацане с 5 часа закъснение и имаме да наваксваме. Един час и 15 евро за шатъла. Около обед сме в Париж на една спирка от Триумфалната арка. Вратата е 50 на 50 метра. На 50 метра височина, ченето ми леко увисва- огромен град. Поле застроено еднотипно и ниско. Стърчат Айфеловата кула, Сакре кьор и в далечината нещо грозно и цилиндрично. Това се вижда от върха на арката- безкрайни полета от зеленина и 6-етажен мрамор. Центрира 12 огромни булеварда- нещо като „12-те кьошета”. Шанз елисе е с 10 платна- били са 12, но са разширили тротоарите с 10 метра! Всеки. Булевардът пронизва арката и се забива от другата страна, в далечината, в арката на Дефанс. Кварталът е нов или поне относително нов. Бизнес център с много небостъргачи и изглежда прекрасно в далечината. А арката на Дефанс е като Телекома на Одайба

 

- влизате в новото време. Красиво. Прилича на квадратен геврек с квадратна дупка.

Пак в метрото и настаняване в хотела. Обиколка на центъра пешком- площад Конкорд, с Египетски обелиск, Дома на Инвалида, малко вляво и си на Марсовите полета. Там има едни кубове едни цеви, на които на всички езици пише „мир”- един вид признание за политиката на Саркози в Либия.


Ден 2

Кафе, Кроасан, Лувър, Монамртър, Сакре Кьор
 

Ден 3

Кафе, Кроасан, Операта, Света Троица, Лафайет, Корабче по Сена, Нотр Дам, Латинския, Сен Жермен (от полето ), Орси.

Ден 4

Версай, Бове нощувка преди ранният полет- уговорете си таксито още от вечерта. Дори с разхода за такси, влак и спане в Бове, цената на Уиз е значително по- ниска от традиционния превозвач.

 

 



Тагове:   Париж,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sulica
Категория: Забавление
Прочетен: 433260
Постинги: 18
Коментари: 179
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930