Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 08:03 - Островът на пчелите и денят на цветята
Автор: sulica Категория: Туризъм   
Прочетен: 20140 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2008 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

THASSOS

 image

Тасос е един от най- големите острови на Гърция и за радост ми се стори доста девствен и зелен. Без бетони и с много любезни домакини. Както се оказа от 40,000 беге- туриста 30,000 са предпочели Гърция за празниците. Тасос се води за бюджетна дестинация и е отлична за запознаване с Гърция. После следват Корфу, Халкидики и Тасмания (ха ха).

 image

Направихме резервацията още през февруари. Повечето къщи и вили на Тасос са хотели. Комуникацията с тях е ужасна- нито един сайт няма резервационна система и се налага да пише писма от пощата си. Пълно щастие е да намериш английско говорящ по телефона. Имахме много добри референции за вила Николета и предплатихме 30% за запазване на студио- стая с двойно легло и мивка с печка и хладилник, кафеварки и чинии.

 

3 месеца по късно по Е79- пътят от София е точно 400 км 200 в България и 200 в Гърция.

 

За пръв път стъпвах в Гърция и като човек прекарал немалка част “зад кльона” или no mans land очаквах малко повече. Пътя след Кулата в момента е доста по- смотан от София – Кулата. Селата, през които минахме приличат досущ на Кресна, само че в Гърция. С тази разлика, че циганията и чалгата в заведенията на българска територия е “просто уникална”- яко 120 децибела, а след Кулата сиртакито е по- нежно и мелодично.

 image

Фериботът е на всеки час от Керамоти и за кола с двама възрастни ни взеха 22 евро в едната посока. На отиване 1 Май – само български коли по 100 ина на курс се изсипваха в гр. Тасос- столицата на острова.

image


Островът прилича на мекица с обиколка 100 км = Ѕ от българското черноморие, а е само един от хилядите в Гърция.

 image

{Не разбирам големия гаф с туризЪма в България и мазохизЪма на немския пенсионер да се набута на 6 ет. Вх. ”Ж” на комплекс “Несебър Брей!Кей 7а” с чудесна гледка към 13 линия- за същите пари спокойно може да прекарат в чудесна вила в Тасос. С интересни гледки, които не включват бетонобъркачки, прахоляк и багери.

image


Целият остров е само маслинови и борови гори. И чевермета, калмари и октоподи.

 image

За силата на закона: няма къща по- висока от 2 етажа.

 

Real estate: Земеделската земя е примерно 10,000 евро за 2,5 декара, а гарсониера 55 м2 по бъгъ стандатрта струва 40,000 евро. Бар на плажа 70 кв.м. се продава за 17,000 евро, “браво на момчето, което заряза всичко”.



image

Пристанището приютява и беге яхти за паркиране.}

Други са брандирани подходящо за снимки на тройни коалиции по време на преговори с добре облечени...

image

нахакани бизнесмени.

 image

В северната си част, на 12 часа е гр.Тасос, в Южната на 6 часа са Потос със Александра Спа Хотел (100-тина българи на системата HB) и Лименариа (втория по големина град) , на 3 часа е Пагания и Алики ( с божествен залив) , а на 10 часа- Принос. Общо според официалната статистика има 13,000 души + около 2,000 българи за времето на празниците. Римейк на ситуацията от 1941- 44 година- под българска окупациа.

 

От Потос на 10 км навътре почти в центъра на мекика се намира село Теологос. Прилича на Мелник или Копривщица- стари каменни къщис плочници за покрив.

 

Повечето заведения имаха агресивна политика да наемат българи в кухнята (от Сливен и Ямбол предимно), но на мен това никак не ми хареса- исках да ме третират като чужденец с пълните екстри на безплатните десерти, вода и хляб, и ниски, не “приятелски” цени. Повечето български сервитиьори едва ли не насила те набутват в заведениeто си и тази агресивност дразни. В Потос един “Лечков” току прохождаше в бизнеса и беше много досадно да чакам бирата Митос 30- 40 минути и най- накрая сам да си я вземеш.

 image

В град Тасос има 2 кръчми (от 20-тина), за които мога да кажа само добри думи- Le Muse- Музите – една от крайните вдясно като слезеш от ферибота, втората на 9 км в посока Принос до студио Filos- на един много самотен и готин плаж- обадиха ни го комшиите – поляци работещи в България. Много им благодая. Намира се без табела- точно на 9 км вляво. И двете кръчми са само местни, поне в периода 1- 5 май.

 image

Менюто ни беше еднообразно, но за 6 дена не ни омръзна- гръцка салата (домати, краставици, сирене, маслини, лук и яко зехтин с базиликус), бира, кана бяло вино, калмари и октоподи- между 25 и 35 евро за двама. Имат цаца = гаврос и понякога супа топчета или рибена супа. Десерта идва със сметката и е безплатен, но последния ден взеха лека полека да ни го набутват, ние пък им спряхме бакшишите.

 

Цацата е почистена от вътрешност и глави- голяма играчка, но става много вкусна и дъхава- на океан и лимони. Можете да пробвате от интерес пържени тиквички и снежанката им- цацики, чеснов сос – скордаля. Тиган е гръцка дума или поне обща.

 

Алики - един малък залив 270 градуса суша и 100 м пясъчен плаж, но наоколо само планина и скали- много романтично. С Ева и Никол стояхме съвсем сами на това райско място с изумрудена вода и пихме турско кафе, което там наричат гръцко, но не го пият защото предпочитат нес фрапе с лед.

 

Иначе в супера половинка Рицина е 0,70 евро, най-скапаната бира е 0,28; хляб 1,40; масло 250 гр- 1,30; половин кило мармалад от череши- 1,10 евро. Така че закуската беше осигурена и дори поостана.

 

През цялото време беше слънчево с изключение на един обед, когато ни валя проливно. Водата обаче беше само за плаж до коляно- студена.


За оценка на положението в една държава, не се интересувам от излишъци в бюджета, леви, десни или Чичибаба е шеф на кабинета. Прилагам мултилевъл изследване даващ директен отговор има ли пилот в самолета:

1. ниво: има ли хоризонтална маркировка населеното място; ок България отпада

2. ниво: състояние на градски или гарови кенефи

image

клозетът на снимката е на фериботното пристнище, сборище на всякакви типове с бири в двете ръце. Няма циганка с бюро да къса билетче, но има чистота и тоалетна хартия. ЕС не участва в проект по изграждането на съоръжението. В Тасос има много такива.

 image

На връщане, на сушата около Кавала или Серес, посетихме Карфур и Лидл- омразните дискаунтъри, откъдето се сдобихме с 5 литра зехтин за 16 евро (малко над цената на олиото в България :) и малко замразени пипала. На ферибота бяхме само 15 тина коли и нямаше екшън.

 

Границата минахме за 10 минути на излизане и за 1 минута на влизане. Ако сте с деца- искат акт за раждането им (само бъгъ офицера, макар да имат система, която сигурно работи). Иначе такива формалности като зелени карти, документи на коли- йок. Браво.


 

 



Тагове:   Островът,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - споделям гореописаното-хареса ...
08.05.2008 18:34
споделям гореописаното-хареса ми! Бях на Тасос март месец и всичко е така! ....заслужава си да бъде посетен....а ако сте влюбени или имате нужда от истинска почивка това е мястото. Бих казала, че е подобно на почти всички затънтени малки селца по бреговата ивица на префектури ЕВРОС и МАКЕДОНИЯ, но най-късно до края на май-началото на юни-после и там е пренаселено. Така че който му се пътува да не е в пика на сезона!
цитирай
2. elensia - Не мога да не те поправя
09.05.2008 00:54
1. Лименас е старото име на град Тасос. Градът за който говориш предполагам е Лименария. Поне така излиза от посоченото разположение.
2. Не искат акт за раждане на деца. Поне на нас не се е случвало. Дъщеря ми пътува със задграничен паспорт.
цитирай
3. анонимен - sulica
10.05.2008 09:13
мерси elensia, има още доста неща за дооправяне, ще го поправя. Лименария, да. Иначе на нас ни искаха акт за раждане, на мои колеги също. А ако си сам родител ще искат и декларация на другия. Разбира се само от българска страна и то ако не си известевн бандит.
цитирай
4. анонимен - Здравей, Това лято ще ходим в Гърция ...
22.04.2009 14:18
Здравей,
Това лято ще ходим в Гърция и сме се спрели точно на тази Вила Николета. Моля те, кажи нещо повече. Мерси предварително.
цитирай
5. анонимен - тасос
27.07.2009 08:28
Съгласен съм с написаното ,бях там 2 месеца и си изкарах супер.Извадих около 20 октопода,които почистих,замразих и после си ги донесох в София за да си ги направя както искам..Хубавото там е,че дори и при голяма жега вечер е много приятно защото се чувства влиянието на планината.Не знам откъде е минавал автора ,но от София до Тасос през Кавала е около 320 км,през Илинден.а ако искате да се качите на ферибота в Керамоти трябва да пътувате още 40 км след Кавала.Пътуването от Керамоти до Тасос е около 30 мин,а от Кавала е около 1.5 ч.Лошото е,че ,ако искате да ползвате интернет не навсякъде има.Обикновенно в някои кафенета.Иначе е много спокойно и както каза жена ми -минаваме границата и живота е вече друг...Ходиме в Гърция всяка година считано от 1983 и не съжалявам.Хубавото таме,че е чисто и спокойно и няма тези пиянски оргии и крясъци денонощно като на нашето Черноморие,да не говоря,че е и по-евтино,а за обслужването не става дума...Морето е кристално чисто и е пълно с риба.С две думи -много приятна дестинация.
цитирай
6. анонимен - thassos
22.09.2010 14:10
AZ biax na Thassos,za maiskite praznici-o4arovana sam.Spokoino mestence.Feribotnata taksa e 3 euro na 4ovek v ednata posoka i 16 euro za kola.Vodata naistina be stydena,nosixme si banski no ...do kolenete :)Sega 4akam ,novata prolet ,pak ste idem v raiskoto kat4e.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sulica
Категория: Забавление
Прочетен: 433283
Постинги: 18
Коментари: 179
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930