Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2009 18:54 - Видин (о)става по- хубав
Автор: sulica Категория: Туризъм   
Прочетен: 5935 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 03.02.2009 09:24


Kоето знаем за Видин: Баба Вида, Видахим, Дунав мост 2. 

Странното е последните 2 не съществуват, а кулата “Баба Вида” има малко общо с българската история. Построена е като част от защитно съоръжение от Рим, за да не могат Даките да крадат и пресичат европейската граница без паспорти и такси.

Впоследствие крепостта е поддържана като укрепена точка от “отделилия” се от Османската империя феодал, който спокойно мога да нарека за историята двоен крадец- отмъкнал както почти цяла северна България от властта на Султана, барабар с 200 от закониите ни добре закръглени 500 години в “Под игото”.

image

Така Видин, лишен от 200 години присъствие и Възраждане, е наистина Европейски град (като Русе и Свищов), с огромен подем в 18- 19 век,  финиширащ 20-ти век силно позачукан от Вечната (45 годишна) Дружба.

Един вид Видин има вид на град с история.

Признавам си, за пръв път го посетих като турист този уикенд и първото ми впечатление: невероятно красив EU град, като архитектура и като хора (които трябва да си повярват).

Обикновено пътуванията ми бяха свързани с Випом, Видахим, Видира, Видима, не това е друго, хаха, и прочие динозаври, измирането, на които не помагат на Видин

Като туристическа атракция Видин е прекрасен и завладяващ.

image

Крепостта Баба Вида, която няма нищо общо с разказите за баба Вида или както в услужливта брoшура пише “бабушка Вида”, заключила се зад дуварите си и умряла девствена. Заради лошо възпитание или за да даде името си на града и калето.

image

 

image

Поведение, от което съвременен Видин се дистанцира.

 


Ще повторя: Видин е европейски град, макар жителите му да не вярват много много в това.

Ако сте посетили Виена преди 20 години, и сега, ще забележите, че един магазин там продава едно и също нещо вече над 20 лета. За разлика от София, където Витошка сменя магазините си всяка пролет и не знаеш ВСЪЩНОСТ какво ще си купиш, ако влезеш за една риза.


Е, Видин е също толкова стабилен, колкото и Виена:

image

 

Надали в Европа съществува друг крайдунаски околийски център с над 50,000 жители и поне 20 хотела, в който да няма нито една работеща рибарска кръчма, ресторант, елементарна скара, фиш ен чипс!? “Корабчето” което още не е потънало се ремонтира, а останалите открити от мен ресторантчета предлагаха само замръзена отвъд морска риба.


Посетих две кръчми- Пиратският клуб, до хотел Ровно и Фенси, във Видин Мол- перфектни са, всяко блюдо си заслужаваше внимателният прочит на менюто. Препоръчвам Ви за обед Фенси, за вечеря Пиратския клуб.

Крайбрежната улица и алея е много добре уредена с помощта на ЕС, Британското посолство и други спонсори. Пейките са прекрасни и непокършени. Велосипедни алеи, алеи за кучета, окастрени дървета, картинка! И да не забравяме – Дунав.

image

На брега се намира и любимия за етническата пъстрота мултикултурен триъгълник от Църква, Джамия и Синагога, подсказващ, че религиозните обреди никога не са разделяли видинчани, а даже са ги струпали на едно място, за да не се губят времето с нещо, което не е търговия с жито и бизнес комуникации.

image image

Архитектурно най- възхитителна е синагогата- готически призрачна и неработеща, без централен купол- покрив, със запазени кули и детайли по мазилката - добре консервирана с бетонни инжекции. Имаше великолепни решетки/ остатъци от витражи на прозорците. Истински архитектурен диамант, ако ме разбират наследниците на Жул Паскин.

 image image

В масовия център на триъгълника има друга красива сграда- на Видинската Епархия.

Но стига сме се занимавали с глупости:

Има две много важни неща, които всеки пътешественик трябва ВЕЧЕ да знае за Видин:

 

  1. Крепостта Баба Вида е най- запазената, много голяма и изцяло реставрирана крепост в България- по нищо не отстъпваща например на крепостта над Залцбург и като казах “А” ето и “Б”:

 

  1. “ДМ дрогеримаркт” (със седалище в Залцбург) откри първия си магазин в България точно тук във Видин, на 29.01.2009.

 image image

Накои ще кажат “и к’во?”. Ами ето “к’во”: От тази дата религията има още един бог:

http://www.dm-drogeriemarkt.bg/

 

http://www.youtube.com/watch?v=zbibpLxnDyE

http://www.youtube.com/watch?v=xbcgBWCZY4U

 


По- любопитните не са издържали да пуснат магазина и контролират визуално нещата ето така:

image


Всичко в дм е култово, обвито с мистицизъм - това е дух, не може да се опише трябва да се види и почувства. Не можеш да кажеш просто – “дрогерия”.

В България и в момента има 10-ина вериги от дрогерийни магазини, коя по- дълга, коя по- силна, с общ оборот 1 милиард евро.

Такааааа, неаптечната религия, поставяща човекът над всичко,  започва да придобива смисъл и очертания – 2 милиарда лева на година - българите МАЙ се кланяме  отдавна на този бог, но по един еретичен начин.

Орто-доксът идва с дм. Аналогията е пълна-това е магазин, в който никой австриец или германец не се съмнява. Слоганът “тук съм човек” е най-вярното нещо което почувствах във Виена, дори без да знам немски- разстоянията, пространство, начина на обслужване и представяне – това е магията, меката на консуматорското общество.

Короната е натежала от над 8,000 артикула.

Перлата в короната са СОБСТВЕНИТЕ марки- достъпни като цена, висококачествена, козметика за ВСЯКА част от ТВОЕТО тяло, тялото на бебо, кучето, котката, канарчето и за съпруга/та.

 

Измежду 8,000 те хиляди артикули ще отброя моите любими в момента 2:

-         Балея душ гел с аромат на кафе и

-         ПЕТ слойна тоалетна хартия.

 

Какво по – хубаво да злоупотребиш с ПЕТ слойната (като я сгънеш на 2) и после си вземеш сутрешния душ, а банята да е обзета от облаци Segafredo. За съжаление не е за пиене. И не замества кафето- в дм е на друг ред.

 

Та така от 29.1.9 софиянци :)  има за какво да завиждат на Видин и Пловдив.

Но ако имате познати от Видин... хахаха. Видин става по- хубав, наистина.



Тагове:   Видин,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Zorn
05.02.2009 22:23
:)))))))))))) и малко сълзи от смях
цитирай
2. анонимен - време Р·Р° реклама ...
31.03.2009 14:48
време за реклама на мола всеки гражданин на видин знае че фенси не става и няма никакви клиенти както и пародията наречена мол
цитирай
3. анонимен - дистанционно обучение
09.05.2009 20:45
вярно ли е, че във Видин има център за дистанционно обучание на Нов български университет? Ако някой знае или го е завършил, нека да се обади, че искам да питам някои неща. Намирал се някъде в Калето, къде по-точно, как и кога се кандидатства и т. н.
цитирай
4. анонимен - mnenie
27.10.2009 23:23
Имаше май център, но май от 1-2 години няма такова нещо ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sulica
Категория: Забавление
Прочетен: 431761
Постинги: 18
Коментари: 179
Гласове: 282
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930